Шоколад за здраве

Хапването на шоколад предпазва от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

В изследване на ефекта на шоколада върху здравето на човека, проведено сред 19 000 души, учените установили, че тези, които консумирали повече шоколад, с 39% намалявал риска от сърдечен удар или инсулт, съобщава агенция Deutsche Welle.

Германският институт за изследване на храните в Потсдам решава да проучи точно в каква степен флавоноидите в шоколада предпазват от инфаркт и инсулт. Предположенията на учените са, че флавоноидите увеличават концентрацията на азотния монооксид в кръвта, а той е газ, който допринася за отпускането на мускулите на артериите.

Получава се така, че артериите се разширяват и кръвното налягане спада, обяснява ръководителят на проучването д-р Брайън Буйсе. Именно по-ниското кръвно налягане може да намали риска от инфаркт или инсулт.

Учените анкетирали над 19 хиляди души без заболявания на сърдечно-съдовата система за техния начин на хранене и на живот. След което наблюдавали хората в продължение на 8 години и проучвали връзката между консумацията на шоколад, кръвното налягане и настъпването на сърдечни заболявания.

Установено било следното: който яде 7-8 грама шоколад дневно, е много по-малко застрашен от сърдечно заболяване в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.

Решаващо в случая е количеството шоколад – става дума само за две парченца дневно, не повече. Защото, както отбелязва Брайън Буйсе: Шоколадът е опасен, може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като съдържа много захар, много мазнини, респективно – има много калории. Този, който яде много шоколад, ще надебелее, а наднорменото тегло носи рискове за кръвното налягане, за сърдечно-съдовата система, също така и за всички видове рак. А това е нещо, което никой не иска.

Флавоноидите се съдържат в какаото, т.е. – най-ефективно би било яденето на тъмен шоколад, с поне 60% съдържание на какао. Млечният шоколад съдържа 30 процента какао, а в белия изобщо няма флавоноиди – следователно той няма никакво положително въздействие върху сърдечно-съдовата система.

№1 сайтът за здраве, красота и настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Gamerzero