Шоколад и вода срещу болка

Шоколад и вода помагат срещу болка, установиха учените.

Шоколадът и водата стимулират зона в мозъка, която потиска болката, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от агенция Франс Прес, в-к Dayly Telegraph, в-к Dayly Mail и агенция БТА.

Експертката по неврология Пеги Мейсън и колежката й Хейли Фу от Чикагския университет в САЩ установиха, че независимо дали става дума за шоколад или вода, пациентът не може да спре да ги консумира. Що се отнася до водата, това няма вредни последствия, но голямата консумация на шоколад води до проблеми, свързани със затлъстяването.

За да стигнат до тези заключения, изследователките поставили плъхове в клетка, чийто под бил подгряван периодично с електрическа крушка. Когато в клетката нямало шоколад или вода и крушката била запалена, гризачите повдигали крачетата си, за да не се опарят. Когато обаче получавали шоколад или вода, крачетата им оставали за дълго на пода, сякаш са безчувствени към болката.

Плъховете освен това не спирали да ядат и да пият дори след като шоколадът и водата са активирали зоната в мозъка, която потиска болката. В природата, където храна се намира трудно, този механизъм за потискане на болката чрез поглъщане на храни не се отразява върху телесното тегло на животните. В съвременното общество обаче говорим за голямо изобилие, преяждане и затлъстяване.

Най-евтината храна е много калорична, заяви Мейсън. След като си се добрал до нея, не можеш да спреш да ядеш. Това се диктува от мозъка, поясни тя. Предишни изследвания показаха, че потискането на болката е възможно единствено чрез консумация на захарни продукти, припомня actualno.com.

Изследователите от Чикагския университет обаче доказаха, че отговорът на мозъка е един и същ, независимо дали става въпрос за захар или вода. Захарта не е незаменима, водата също потиска болката, отбеляза Мейсън. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal of Neuroscience.

Снимка: Чарлс Томсън

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

както и песни и клипове за вода: