Шоколад помага за здраво сърце

шоколадово сърце

С 20% е по-нисък рискът за сърцето, ако похапвате шоколад.

Учените за пореден път доказаха, че шоколадът помага за здраво сърце, като са са установили, че шоколадът намалява риска от мерцателна аритмия с над 20%.

Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад понижава риска от сериозното сърдечно-съдово заболяване мерцателна аритмия, съобщава британското научното списание Heart, цитирано от агенция БТА, което е публикувало своя анализ на 14 юли 2017 г.

Екипът изследвал резултатите от проучване, обхванало над 55 хиляди датчани. Те трябвало да отговорят на въпросници, в които да споделят колко често и какви количества шоколад включват в хранителния си режим.

След това учените сравнили получените данни с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на черен шоколад значително се снижава рискът от мерцателна аритмия. Това заболяване засяга милиони хора по света.

Ползата се дължи на флаванолите в шоколада, които имат вазодилатиращ, антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

При жените, които редовно консумират по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от споменатата болест спада с 21%. При мъжете този процент е още по-висок – 23%.

Сайтът за здраве, красота и настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: miguelpdl