Шоколад при диета не вреди

Хапването на шоколад не вреди на никоя диета, обявиха специалисти, а дори удължава живота и намалява теглото.

Намаляването на консумацията на шоколад води до напълняване, а не до отслабване, установи ново изследване.

Проучването показа, че 86% от хората, които се стремели да свалят килограми и продължавали да се наслаждават на любимото си лакомство, отслабнали успешно. 91% от анкетираните 2100 мъже и жени, които свалили най-много килограми, продължавали да приемат същото количество шоколад, колкото консумирали обичайно преди да започнат диета.

Обширни изследвания установиха, че диетите, концентрирани около елиминирането на храни, е много по-вероятно да се провалят. Ключът е във възприемането на по-спокоен подход и консумирането на малки количества от храната, която харесвате, казва диетологът Джанет Ейлот, цитирана от агенция БГНЕС.

Предишни изследвания установиха, че пълното изключване на храни като шоколад, вино и бисквити често е свързано с качването на килограми, тъй като те са компенсирани от приемането на много други храни. Едно проучване дори показа, че 65% от хората, които се отказали от всички лакомства, всъщност качили килограми.

Има още една щастлива новина за любителите на шоколада, тъй като отделно изследване установи, че той помага за по-дълъг живот. Учени от Харвардския университет изследвали 8000 мъже в продължение на 65 години и установили, че тези, които приемали малки количества шоколад до три пъти месечно, живеели с близо една година повече от тези, които не консумирали никакъв шоколад.

Причината вероятно се дължи на факта, че какаото съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, срещани и в червеното вино, които предотвратяват окисляването на вредния холестерол. Антиоксидантите предпазват и от рак.

Съществува и шоколадова диета за отслабване.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Peter Pearson