Шоколад при проблеми със сърцето

Шоколад помага при проблеми със сърцето, обявиха учените.

Хората, преживели сърдечен удар, които ядат шоколад два или повече пъти седмично, намаляват риска от смърт от сърдечен удар около три пъти повече спрямо онези, които не докосват шоколад, предаде агенция АФП. Това сочат данните от ново изследване, публикувано в изданието Journal of Internal Medicine.

Според това проучване малките количества шоколад предлагат лека защита, но все пак повече, отколкото крайното въздържане от шоколада.

По-ранни изследвания вече установиха силната връзка между шоколадовите изделия и ниското кръвно налягане или подобряването на потока на кръвта. Това показва, че шоколадът намалява смъртността от сърдечни удари при по-стари здрави мъже и жените след менопауза.

Но новото изследване, ръководено от Имре Янзски от Университета Каролинска в Стокхолм, сочи, че употребата на шоколад може да предотврати леталния изход при лица, преживели остър инфаркт на миокарда.

Тези характеристики са специфични за шоколада, не открихме тези свойства при сладките изделия като цяло. Изглежда, че антиоксидантите в какаото са вероятен кандидат за животоспасяващите качества“, заяви Кенет Мукамал, изследовател в медицинския център “Beth Israel Deaconess” в американския град Бостън и един от авторите на изследването.

Антиоксидантите са вещества, които защитават клетките от увреждания, причинени от различни свободни радикали. Това са молекули, които се събират в тялото, може да увредят клетките и се смята, че имат роля за развитието на сърдечни болести, рак, както и при процеса на стареене, съобщава агенция БГНЕС.

В изследването участват 1169 мъже и жени на възраст между 45 и 70 години, които са преживели сърдечен удар. Участниците са били анкетирани за техните хранителни навици в предишни години, включително за количеството изяден от тях шоколад. Резултатите са били валидни за мъже и жени от всички възрастови групи, включени в изследването.

Други фактори, засягащи сърдечната дейност – употребата на алкохол, напълняването, тютюнопушенето, също са били взети под внимание. “Нашите изследвания подкрепят доказателството, че шоколадът е богат източник на благоприятни биоактивни съставки”, е заключението на изследователите.

Сайтът за красота и здраве Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Кристиан Нилсен