Шоколад срещу лош холестерол

Шоколад помага срещу лош холестерол, твърдят учените.

Всекидневното консумиране на шоколад помага за намаляване нивата на лошия холестерол, но само, ако човек вече е болен.

Изследване на китайски учени показва, че хората със сърдечни заболявания или диабет, които ядат малко парче шоколад всеки ден, намалява нивата на лошия холестерол. При здравите хора не е открита ясна полза от консумирането на шоколад, пише агенция БГНЕС.

Това е поредното изследване, според което яденето на шоколад в умерени количества може да бъде добро за сърцето и за кръвообращението.

Смята се, че какаото, което е ключова съставка на шоколада, съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за изчистването на свободните радикали, като по този начин не им позволяват да увреждат клетките.

Черният шоколад, съдържащ високи нива на какао, се смята за най-добър, тъй като малко парче от него осигурява значително количество антиоксиданти. При анализа на осем предишни изследвания китайските учени установили, че какаото намалява нивата на лошия холестерол с половин процентен пункт и на общия холестерол също с половин пункт.

Допълнителни анализи показали, че само малки количества какао имат ефект. Хората, консумиращи големи количества, не показват никаква промяна.

Снимка: Zsuzsanna Kilian