Шотландия се прочиства от ГМО

Шотландия

Шотландия започва прочиства на природата си от генно-модифицирани организми.

Шотландия иска да забрани отглеждането на генно модифицирани организми (ГМО) на своя територия , за да запази нейния “зелен и чист статут”, съобщи министърът на външните работи в шотландското правителство Ричард Локхед, цитиран от световните агенции.

В комюнике на дипломатическото ведомство е посочено, че шотландското правителство възнамерява да се възползва от новите европейски правила, позволяващи на отделни страни да отказват отглеждането на ГМО, които са разрешени в Европейския съюз.

По думите на Локхед, няма доказателство, че шотландските потребители искат такива продукти, съобщи bTV.

Политикът изразява безпокойство, че разрешаването на ГМО култури в Шотландия може да навреди на представата за зелена и честа страна, поставяйки под въпрос бъдещето на производителите на храни и напитки, които допринасят с 14 милиарда британски лири за нейната икономика.

Според решение на Европейския парламент от януари всяка страна от ЕС може да се позове на социално-икономически, природозащитни или териториално-устройствени мотиви, за да се противопостави на генно модифицираните култури на своя територия, дори да има разрешение от Брюксел за такива семена.

Британското правителство подкрепя отглеждането на ГМО, но въпросите на селскостопанската политика са децентрализирани, така че регионалните автономни правителства могат сами да взимат решения по тях.

Снимка: Джонатан Кьом