Шофьор с под 5 часа сън е като пиян

автомобилен волан и табло

Шофирането след по-малко от 5 часа сън се равнява на шофиране в нетрезво състояние.

Проучване установи, че ако сте спали по-малко от 5 часа през изминалата нощ, вероятността да катастрофирате е също толкова голяма, колкото и ако сте шофирали с над допустимото количество алкохол.

Около 20% от всички автомобилни катастрофи са причинени от умора. През последните 20 години броят на катастрофите, причинени от алкохол, е намалял значително. За същия период обаче не е отбелязан голям напредък в намаляването на броя на катастрофите, причинени от умора.

Освен това по закон водачите се считат за неправоспособни, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0.5 промила (в Австралия – в САЩ и Обединеното кралство законната граница е 0.8 промила), независимо от резултатите им при шофиране. Тази пределна концентрация на алкохол в кръвта е ефективна линия, която определя дали някой има право да шофира законно.

Учени са направили оценка на научните данни от лабораторни и полеви изследвания, които разглеждат колко предварителен сън е необходим, за да се шофира безопасно. След като обобщили резултатите от 61 уникални проучвания, установили, че по-малко от 4-5 часа сън през предходните 24 часа се свързва с приблизително удвояване на риска от автомобилна катастрофа. Това е същият риск от катастрофа, който се наблюдава, когато концентрацията на алкохол в кръвта на водачите е 0.5 промила.

Не само това, но и рискът от катастрофа за водача значително се увеличава с всеки загубен час сън през предходната нощ. Някои проучвания дори сочат, че когато водачът е спал между нула и 4 часа предишната нощ, вероятността да катастрофира е до 15 пъти по-голяма.

Резултатите от проучването са публикувани в „Nature and Science of Sleep“ на 4 април 2023 г.

Трябва обаче да вземем предвид не само научните доказателства. В по-голямата си част употребата на алкохол е нещо, което хората избират да правят. Много хора не могат да решат да спят повече – например новите родители, работещите на смени и хората с нарушения на съня. Не само това, но за да се регулира шофирането в състояние на умора, е необходима значителна обществена подкрепа.

Регулирането на шофирането в състояние на умора не е нова идея. В Ню Джърси законът „Законът на Маги“ определя, че водачите са правно увредени, ако са спали нула часа през предходните 24 часа. Този закон, въведен през 2003 г. след като уморен шофьор убива студент, се счита от мнозина за доста либерален. Тоест много хора биха очаквали, че за да можете да шофирате безопасно, трябва да имате повече от нула часа сън през предходните 24 часа, пише БГНЕС.

Снимка на автомобилен волан и табло: tookapic / Pixabay