Щастието е наследствено

Щастието е наследствено, обявиха изследователи.

Щастието се наследява, твърдят британски и австралийски учени. Освен генетичните изследвания на участниците в любопитния експеримент (близнаци на възраст от 25 до 75 години) са били задавани въпроси за самите тях – за тяхното усещане за света и степента на удовлетвореност от собствения им живот.

Според резултатите близнаците са оценявали почти еднакво удовлетвореността от собствения си живот. Учените още от самото начало са убедени, че това може да се обясни с наличието или липсата на определени гени.

В хода на изследването те са успели да открият тези части от човешкото ДНК, които определят различните черти от характера и формират личността, предразположена към щастието. Учените потвърждават разпространеното мнение за това, че активните, дружелюбните, уравновесените и трудолюбивите хора са по-щастливи от останалите. Хората, които са наследили позитивната си личност, могат дори да трупат щастието като резерв, който могат да използват в тежки моменти от живота си.

Британските и австралийски психолози вярват, че резултатите от изследването име ще помогнат за по-доброто опознаване на природата на депресивните състояния и усещането за щастие, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Simona Balint