Щастлив брак намалява риска от рак на гърдата

Жените, болни от рак на гърдата, имат много по-голям шанс да преодолеят заболяването, ако имат щастлив брак, отколкото необвързаните.

Още предишни изследвания показват, че жените с големи социални контакти е по-вероятно да преборят болестта, съобщава агенция БГНЕС.

Ново проучване, публикувано в британските медии, показва, че качеството на личните отношения е не по-малко важно за жените, които страдат от болестта.

Изследването е проведено в щата Калифорния, САЩ, и в него участват 2264 жени, които са диагностицирани с рак на гърдата в ранен стадий.

След попълване на анкети за своите лични връзки жените били характеризирани в три групи – социално изолирани, умерено интегрирани и социално интегрирани.

Открихме, че жените с малък кръг от приятели имат значително по-висок риск (34%) от смъртност, отколкото жените, които имат широк кръг от социални контакти“, обясниха авторите на проучването.

Това изследване е доказателство, че качеството на взаимоотношенията имат значение за здравето и дори превенцията от рак.

Снимка: Камелия Атанасова

loading...