Ябълка със зелен чай срещу рак и инфаркт

Комбинацията ябълка + зелен чай пази от рак и инфаркти, установиха учените.

Едновременна дневна консумация на ябълки и зелен чай укрепват значително организма и предпазва от различни заболявания.

Това констатираха учени от британския Институт за изследвания на храните.

Едновременната употреба на двата продукта произвежда голямо количество полифеноли, които блокират работата на сигналната молекула VEGF, разказва в-к Telegraph, цитиран от агенция БГНЕС.

Молекулата VEGF отговаря за патологичните процеси в кръвта, които са свързани с развитието на рака, атеросклеротичните натрупвания, формирането на зъбен камък и могат да доведат до инфаркти и инсулти.

Учените отбелязваха ползата от ябълката и зеления чай и в предишни изследвания, но в новото проучване за пръв път бе напълно блокирана работата на VEGF.

Освен това благодарение на полифенолите се задейства фермент, който отговаря за разширяването и защитата на кръвоносните съдове от увреждания.

Друго пък изследване показа, че лекарите предписват по-малко рецепти на пациенти, които ядат по една ябълка дневно.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална колекция от песни за ябълки:

Снимка: Крис Ишърууд