Ябълки, банани, лук, пълнозърнести и морски храни съдържат вещества, които намаляват риска от рак на дебелото черво.
Учените смятат, че флавоноидът кверцетин, който изобилства в ябълките, има противораково действие. При лабораторни изследвания е установено, че тази съставка блокира предраковите клетки, като не им позволява да се делят и дори ги унищожава.
Има данни, че кверцетинът контролира възпаленията, които провокират рака. Според изследванията на човешки клетки, доставянето на по-големи количества кверцетин на организма може да намали риска от рак на дебелото черво с до 35%.
Специалистите допускат, че за доброто състояние на дебелото черво допринасят не само фибрите в плодовете и зеленчуците, но и флавоноидът кверцетин, както и други хранителни вещества.
Те препоръчват да се консумират повече пълнозърнести продукти (те съдържат не само много фибри, но и витамини, минерали и феноли, които поддържат доброто състояние на клетките в организма); банани (те са богати на витамин В6, за който се смята, че предпазва от рак на дебелото черво); морски дарове (има данни, че хората, които ядат повече риба и скариди, по-рядко страдат от заболявания на дебелото черво); чесън, лук и праз и др.
Резултатите от изследването за действието на кверцетина са публикувани в списание „Pharmacognosy Magazine“, брой април-юни 2015 г.
Снимка на банани и ябълки в кошница: Davie Bicker / Pixabay