Ябълки за здраве и красота

Ябълките са не само пълни с витамини, но и помагат срещу бръчки, стимулират слабеенето и водят до подмладяване.

Нито един друг плод не съдържа толкова много витамини (A, B, C, E), микроелементи (желязо, мед, манган) и минерални вещества (калий, натрий). Не случайно поговорката гласи: “Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на доктор“.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост.

Витамин E намалява целулита. Високият дял на витамин E в ябълките отстранява увреждане на тъканите, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата.

На практика ябълките са природно средство срещу бръчките. Пектинът стимулира слабеенето. Съдържащите се в ябълките баластни вещества целулоза и пектин действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането. В стомаха те набъбват и го изпълват, предизвиквайки чувство на засищане, а това помага да се отървем от някое и друго килограмче, пише агенция БГНЕС.

Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 грама се крият до 30 милиграма витамин C. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, а тази “пречистваща функция” води до подмладяване. Като положителен страничен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма. Плодовите киселини – например салициловата – имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците.

Калият помага за мисловните процеси. До 180 милиграма от този елемент се съдържат във всяка ябълка. Калият е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси. Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки. Полифенолите са полезни за сърдечната дейност. Те се крият в кората на ябълките и намаляват нивото на холестерина. По този начин пък предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система и от инфаркт.

Флавоноидите пък предпазват от рак. Те имат антиоксидативно действие в организма, като възпрепятстват образуването на свободни радикали. По този начин ябълките намаляват опасността от ракови заболявания.

Снимка: sxc.hu