Консумацията на ябълки предпазва от увреждания на червата. Това се дължи на въздействието на вещества като полифенола върху чревните стени, твърдят германски химици от Техническия университет в Карлсруе.
Изследването е публикувано в специализираното издание Nachrichten aus der Chemie, цитирани от агенция БТА.
Полифенолите подсилват клетъчните стени и спомагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта. Освен това те са мощни антиоксиданти, т.е вещества, които неутрализират свободните радикали в организма.
Така, освен че предпазват клетъчните структури, те намаляват и оксидативния стрес в организма и възпрепятстват възникването на възпаления. Освен в ябълките полифеноли има и в други плодове и зеленчуци като боровинките и лука, пише actualno.com.
Снимка: sxc.hu