Ябълков оцет за здраве и красота

Ябълковият оцет полага за здраво сърце, защото една-две лъжици дневно повишава нивото на добрия холестерол. Ябълковият оцет също прочиства организма, помага също срещу рани и бактерии и като цяло гори тлъстините.

Ето още няколко полезни свойства на оцета като цяло, изброени от iwoman.bg, като zdraven.bg препоръчва да се използва основно ябълков оцет:

Намалява мазнините: Японски учени твърдят, че при експеримент с две групи от мишки, поставени на хранителен режим с високо съдържание на мазнини, тези, на които е даван и оцет, са натрупали 10% по-малко подкожни мазнини от онези, които са получавали единствено калоричната храна. Учените смятат, че оцетът потиска натрупването на подкожни мазнини и неслучайно много хора започват деня си с лъжица ябълков оцет сутрин на гладно.

Намалява нивото на кръвната захар: Когато се прекалява с храни с високо съдържание на въглехидрати (като паста, картофи и ориз, е необходимо да се консумира и салатата с дресинг с оцет. Според проучвания лъжица и половина оцет намалява кръвната захар средно с цели 42%.

Намалява умората: Засилената физическа активност и стресът понякога са причина за натрупване на млечна киселина в тялото, което пък е причина човек да се чувстват изтощен. Интересното е, че аминокиселините, съдържащи се в ябълковия оцет, действат като противоотрова. Затова ако човек се почуства преуморен, може да изпие чаша топла вода с 1-2 лъжици оцет.

Избелва зъбите: Ежедневна гаргара с ябълков оцет помага за премахването на петната п озъбите и ги избелва, както и прочиства бактериите в устата и по венците.

Прочиства червата: Ябълковият оцет има силни антибиотични свойства и помага при проблем с бактерия при чревно разстройство.

Спира хълцане: Една супена лъжица оцет може да прекрати хълцането много бързо.

Помага при лошо храносмилане: Ако човек има проблем с храносмилането може да опита половин час преди ядене чаша топла вода с една чаена лъжица мед и една чаена лъжица оцет.

Помага при болно гърло: Тъй като оцетът унижощава микробите, той може да намали и инфекция в гърлото, преди да се е разпространила. Доказано е, че повечето микроби не издържат в киселинната среда, която той създава. Можете да си правите гаргара с четвърт чаша оцет, смесен с четвърт чаша топла вода.

Снимка: zdraven.bg