Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак, показва изследване на испански и италиански учени.
Ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести, твърдят учените, цитирани от агенция БГНЕС.
За целите на проучването изследователите давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно.
Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.
Учените от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства.
Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите.
При предишни проучвания учените вече доказоха, че ягодите намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт, помагат срещу рак на хранопровода и при гастрит, а стоматолозите сочат, че дори ягодите избелват зъбите.
Снимка: sxc.hu