Ягоди срещу деменция и депресия

купа с ягоди

Ягодите могат да помогнат срещу деменция и депресия.

Американски учени установиха, че ежедневната порция ягоди може да подобри настроението, да смекчи симптоми на депресия и да намали проблеми, свързани с паметта у хора на средна възраст, съобщи БТА.

За целта е необходимо ягодите да се всеки ден в менюто 12 седмици.

„Деменцията е общ термин, който включва много различни заболявания, като за тях няма лекарства. Не е ясно кога и дали изобщо ще има ефективна терапия. Превенцията и смекчаването на последиците от нея чрез избор на храна и начин на живот понастоящем е най-добрият подход, с който разполагаме“, казва професор Робърт Крикорян от Академичния здравен център на Университета в Синсинати, Охайо, водещ автор на проучването.

За изследването специалистите са наблюдавали петима мъже и 25 жени.

Едната група е получила ягодов прах, приготвен от цели плодове, които са били нарязани, лиофилизирани (замразени и изсушени) и смлени. Втората група е получила контролен прах, създаден така, че да има същия вид, вкус и въглехидратно натоварване като ягодовия прах.

Дневните порции са били запечатани в пакети, всеки от които е съдържал 13 грама ягодов прах. Това се равнява на около една чаша ягоди.

След 12 седмици участниците, на които са давани ягоди на прах, са допускали по-малко грешки при изпълнение на задача за научаване на списък с думи. Освен това те са отчели по-ниски нива на депресивни симптоми.

Професор Крикорян добави: „Нашите открития вероятно се дължат на противовъзпалителното действие на антоцианините, съдържащи се в ягодите. Искахме да работим с население на средна възраст и с наднормено тегло, тъй като се смята, че деменцията се развива в продължение на десетилетия. Освен това възпалението вероятно допринася за метаболитни разстройства като затлъстяване, преддиабет и диабет тип 2.“

Ягодите са много полезни, защото една чаша от тях осигурява 100% от препоръчваната дневна доза витамин С. Те съдържат също полезните за сърцето фолати, калий, фибри, фитостероли и полифеноли.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrients“ на 19 октомври 2023 г.

Снимка на купа с ягоди: Allan Lau / Pixabay