Ягоди срещу кожни алергии

Аромат от ягоди помага срещу кожните алергии, твърдят изследователи.

Есенцията от ягоди има противоалергично действие и е полезна при лечението на кожни алергични реакции. Това се казва в статия на японски учени, публикувана в списание Journal Of Functional Foods.

За науката отдавна е известно, че плодовете ягоди имат противовъзпалителен, противораков и антиоксидантен ефект, но не се знаеше как той действа, пише агенция БГНЕС. Акира Ивамото и неговите колеги от Университета Кюшю решиха да дадат отговор на този въпрос.

Учените са провели експеримент с гризачи, които са страдали от болест, сходна на атопичния дерматит при хората. В продължение на 14 седмици на мишките е инжектиран препарат, който съдържал 18 милиграма есенция от ягоди. На 10-та седмица симптомите на болестта са започнали да затихват. Учените са увеличили дозата до 32 милиграма и на 14-та седмица симптомите на кожни заболявания при всички мишки са изчезнали.

Ивамото и неговият екип обясняват това с факта, че есенцията от ягоди съдържа пектин. Той потиска производството на имуноглобин и по тази начин намалява хиперчувствителността на имунната система.

Учените отбелязват, че тяхното изследване открива пътя към създаването на противоалергични продукти на основата на ягоди.

Снимка: Manchester-Monkey