Ядем вредно много захар

захарница

Ядем вредно много количество захар, сочи статистика.

Тревожен брой хора ядат средно по 46 чаени лъжички захар всеки ден, което предразполага към развитието на множество болести, твърдят здравни експерти.
Често дори не предполагаме какво количество захар поемаме на ден, тъй като широка гама от преработени храни и напитки, които консумираме в ежедневието си, са допълнително натоварени със захар, алармират те.

Учените открили, че хранителен режим с високо съдържание на захар е толкова опасно, колкото и богатата на мазнини диета. Това увеличава също риска от сърдечни заболявания.

Според експертите, захарта в дневния ни хранителен режим е тиха заплаха за здравето ни. Данните сочат, че потреблението на захар се е увеличило значително през последните десетилетия, което се дължи главно на преработените храни с високо съдържание на подсладители, използвани в хранително-вкусовата промишленост, отбелязва агенция БГНЕС.

Британските производители настояват за намаляване на нивата на захар в преработените храни, като част от инициативата за подобряване на общественото здраве.

Първото по рода си проучване в САЩ изследва връзката между консумацията на добавена захар и нейното въздействие върху холестерола и натрупването на мазнини в кръвта, които запушват артериите.

Снимка: Майк Хюс