Яденето на плодове засилва глада

плодове

Консумацията на плодове кара хората да се чувстват по-гладни заради съдържащата се в тях фруктоза, твърдят експерти.

Консумацията на плодове ни кара да се чувстваме по-гладни, защото съдържащите се в тях захари подсилват апетита ни, пише британският вестник Daily Mail, позовавайки се на американско проучване.

Съдържащата се в плодовете фруктоза, която откриваме също в меда, подсладителите и газираните напитки, отключва сигналите за глад и апетит за вкусна храна.

Екипът от университета в Южна Калифорния в САЩ препоръчва да намалим приема на фруктоза и силно да ограничим подсладителите.

Диетолозите посочват като здравословно храненето 5 пъти дневно, като в менюто ни трябва да преобладават плодовете и зеленчуците.

Но екипът на проф.Катлийн Пейдж от Медицинския институт “Кек” към университета в Южна Калифорния предупреждава, че трябва много да внимаваме със съдържащата се в плодовете фруктоза.

Специалистите изследвали как глюкозата и фруктозата влияят на човешкия мозък.
Медът, добавките към салатите и много от газираните напитки в САЩ съдържат големи количества фруктоза.

Според проф. Катлийн Пейдж това вещество не може да стимулира хормоните, от рода на инсулина, които ни помагат да се чувстваме сити.

Фруктозата, в сравнение с глюкозата, по-силно стимулира центровете за възнаграждение в мозъка, предизвиква по-силно чувство за глад и желание за допълнителна храна.

Дори когато участниците в експериментите получавали парични награди, за да преодолеят апетита си за вкусна, висококалорична храна, те ги пренебрегвали, съобщава агенция БТА.

Снимка: Башкар Педхапати