Ядене на много риба може да причини диабет

Рибата, сервирана няколко пъти седмично на трапезата, е полезна за сърцето, но според американски специалисти може да причини диабет, съобщиха агенциите Ройтерс и БТА.

Изследователите от Колежа по медицина към Харвардския университет не са открили доказателства за понижен риск от диабет сред хора, които консумират повече риба, набавяйки си по този начин полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Вместо това те са получили данни, според които консумацията на две или повече порции риба седмично е свързана с леко повишен риск от диабет, пише actualno.com.

Храненето е ключов фактор за предпазването на възрастните хора от диабет, но досега специалистите нямаха отговор на въпроса как омега-3 мастните киселини влияят върху риска от развитието на заболяването. За да потърсят отговор на този въпрос, авторите на настоящето проучване са изследвали връзката между омега-3 мастните киселини и развитието на диабет сред 152 700 жени и 42 504 мъже.

За период от 18 години били регистрирани 9380 случая на диабет сред изследваните лица. Направеният анализ на данните показал, че сред хората, които консумират риба между 2 и 4 пъти седмично, рискът от диабет е 1,17 пъти по-висок, а сред тези, които слагат рибни блюда на трапезата си повече от 5 пъти в седмицата, той е 1,22 пъти по-висок.

Учените допълват, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят резултатите от настоящето.

Снимка: sxc.hu