Хапването на ядки всеки ден намаляват смъртността, съобщиха изследователи.
Ежедневното ядене на ядки намалява риска от смъртност от различни заболявания с 20%, установиха учени.
Статията, в която публикуват заключенията от изследванията си, е публикувана в изданието New England Journal Of Medicine, пише агенция БГНЕС.
Най-очевидната полза от ежедневното приемане на ядки е намаляването на смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 29%. Освен това установихме съществено понижение – с 11% на смъртността от рак.
Тези данни обяви Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания “Чарлз Дарвин” в Бостън, САЩ.
Учените доказват, че ако се яде порция ядки веднъж в седмицата, рискът от смърт намалява с 11%, при един – два пъти седмично – с 13%, при пет-шест пъти – с 15% и при седем пъти – с 20%.
Изводите са направени в резултат от наблюдения на здравословното състояние на 76 000 жени от 1980 – 2010 и 42 000 мъже от 1986 – 2010 г.
Освен това учените са установили, че хората, консумиращи повече ядки, са по-стройни, по-малко пушат, по-често спортуват и се хранят по-здравословно.
Също така е установено, че няма значение какви ядки се консумират.
Предишни изследвания показаха, че орехите са най-полезните ядки. Съществува и диета със сушени плодове и ядки.
Снимка: Steve Parker