
Ядките засищат и лекуват. Какви са здравните им ползи?
Ядките получават възторжени отзиви от диетолози най-вече заради здравословния си профил на мазнини. Орехите, бадемите, шам фъстъкът и лешниците са богати на понижаващи холестерола мононенаситени и полиненаситени мазнини и съдържат по-малки количества повишаващи холестерола наситени мазнини.
И това не е всичко. Ядките съдържат фибри, растителни белтъчини, витамин Е, калий и магнезий. Тъй като те са пълни с тези хранителни вещества и мазнини, които поддържат здравето на сърцето, Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, разрешава на опаковките на ядки да се изписва следната квалифицирана здравна претенция: „Научните доказателства сочат, но не доказват, че консумацията на 40 грама дневно от повечето ядки като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания.“ Макар че формулировката на правителствения език изглежда малко мъглява, посланието на FDA има за цел да насърчи ежедневната консумация на ядки с цел превенция на сърдечни заболявания.
„Ядките са богати на хранителни вещества и със здравословни мазнини, които са свързани с поддържането на оптимално здраве, най-вече с ползи за здравето на сърцето“, казва Шарън Палмър за CNN, регистриран диетолог и автор на книгата „План за борба с диабета с помощта на растенията“, цитирана от агенция БГНЕС. „Яденето само на шепа ядки на ден понижава нивата на лошия холестерол (LDL) и благоприятства кръвното налягане. Бадемите и лешниците помагат за намаляване на възпаленията, което може да доведе до по-добро здраве на сърцето“.
Колко ядки трябва да похапнете, за да извлечете ползи за сърцето си? 42 грама ядки се равняват на около една шепа ядки. Тъй като размерите на дланите варират, по-конкретното еквивалентно измерване е една трета водна чаша. Колко точно се брои за една порция зависи от ядката. Например, ще хапнете повече дребни шамфъстъци, отколкото едри половинки орехи.
Снимка на ядки: ExplorerBob / Pixabay