Ядки и фъстъци за здраво сърце

купа ядки

Редовната консумация на ядки и фъстъци намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Хората, които редовно консумират ядки са с по-малък риск да развият сърдечносъдови заболявания, сочи изследване, публикувано в списанието Hypertension на American College of Cardiology и цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Оказва се, че дори и фъстъците имат много добро въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.

Учените са изследвали повече от 210 000 души, проучвайки техните медицински досиета, начин на живот и хранене за период от над 20 години. От тях 14 136 са развили сърдечносъдово заболяване, като при 8 390 това е била коронарна болест, а при 5 910 – мозъчен инсулт.

Хората, които изяждат средно по 28 грама ядки най-малко пет пъти седмично, се оказват с 14% по-малко застрашени от сърдечно-съдово заболяване и с 20% по-малко от коронарна болест, спрямо тези, които не консумират, или рядко консумират ядки.

Лекарите все пак предупреждават, че не бива да се прекалява с количеството, тъй като ядките са много калорични. Не се препоръчва и консумацията на осолени ядки.

Учените припомнят, че ядките са полезни и срещу високо кръвно и диабет.

За разлика от предходни изследвания, тук учените са се насочили и към установяване на влиянието на различните видове ядки.

Така при хора, които консумират поне веднъж седмично орехи, рискът от сърдечно-съдови заболявания е намален с 19%. Консумацията на две порции от 28 г фъстъци седмично намалява с 13% този риск, а две или повече порции бадеми, шам фъстък и кашу – с 15% и съответно с 23% – риска от коронарна болест.

Снимка: Крис ЛьоКрой