Ядки и фъстъци топят мазнини по корема и регулират захарта и кръвното налягане

Полезните ядки и фъстъци топят мазнини по корема и регулират захарта и кръвното, твърдят изследователи.

Шепа ядки или фъстъци на ден има дълготрайно засищащо действие и хапването им топи коремните мазнини, обявиха испански учени.

За първи път изследователите установяват връзка между консумирането на ядки и повишаването на нивата на серотонин, хормон, който намалява апетита, повишава щастието и подобрява здравето на сърцето.

Учените от университета в Барселона твърдят, че само по 28 грама сурови небелени от ципата орехи, бадеми и лешници на ден се отразяват положително на здравето.

Откритието може да помогне на пациенти, страдащи от метаболитен синдром, който се характеризира с прекомерни коремни мазнини, висока кръвна захар и високо кръвно налягане.

Редовното консумиране на ядки, които съдържат много здравословни мазнини и антиоксиданти, може да помогне за стопяване на излишните килограми и за намаляване на опасността от диабет от втори тип и от сърдечно заболяване, считат учените.

Резултатите от изследването на испанските учени за здравните ползи на ядките са публикувани в специализираното издание Nutrients през юли 2010 г.

Снимка на ядки и фъстъци: Piviso / Pixabay