Ядки намаляват риска от възпаления

ядки

Редовното похапване на ядки намалява риска от възпаления.

Здравословното състояние при сърдечносъдови болести и диабет тип 2 може да се влоши от възпаления, но консумацията на ядки няколко пъти седмично помага.

Изяждането на няколко порции ядки седмично или заменянето на ястия с месо и зърнени храни с консумация на ядки намалява риска от болести, тъй като оказва влияние върху възпаленията, са установили учени от болницата “Бригам енд Уиминс” в Бостън, САЩ.

Фъстъците и орехите съдържат магнезий, фибри, Л-аргинин, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, които осигуряват защита срещу възпаленията, макар учените да не са сигурни кои от съставките са отговорни за този ефект.

Много неща остават неясни, що се отнася до влиянието на хранителния режим върху възпаленията и следователно върху риска от заболявания, заяви д-р Ин Бао от болница Бригам енд уиминс, цитиран от агенция БТА.

В рамките на изследването били анализирани данни за плазмени биомаркери у 5013 медсестри и за хранителните им навици. Въз основа на възпалителни биомаркери, като С-реактивния протеин и рецептора 2 на тумор-некротичен фактор, учените установили, че участничките, които изяждат 5 и повече порции ядки седмично или заменят три ястия с червено месо, колбаси, яйца и зърнени храни седмично с консумация на ядки са с намалени биомаркери за възпаления в сравнение с онези, които не са го сторили.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание American Journal of Clinical Nutrition.

Снимка: Мария Чорна