Ежедневното похапване на ядки носи дълголетие, установиха учените.
Приемането на шепа ядки всеки ден може да намали значително риска от ранна смърт.
Това показва проучване на университета в Маастрихт, Нидерландия. Според резултатите от него има 23% по-малък шанс от смърт при консумация на най-малко 10 грама ядки по време на 10-те години, в които то е било провеждано, с намаление с:
- 45% за невродегенеративно заболяване;
- 39% за респираторни заболявания;
- 30% за диабет.
В това проучване са взели участие 120 852 холандци на възраст между 55 и 69 години, които са предоставяли информация за храненето и начина си на живот от 1986 г. до 1996 г.
При консуматорите на ядки е бил отбелязан по-нисък риск от смъртност заради рак, диабет, респираторни и невродегенеративни състояния в сравнение с останалите участници.
Проф. Пиет ван ден Бранд, който ръководил изследването, публикувано в специализираното издание International Journal of Epidemiology на 28 май 2015 г., казва: “Забележително е, че се наблюдава значително по-ниска смъртност при консумация от само 15 грама ядки или фъстъци средно на ден.”
Изследователите са взели предвид фактора, че консумиращите ядки ядат повече плодове и зеленчуци и че жените, които ядат ядки, често са по-слаби, и съответно коригират резултатите, каза проф. Ван ден Бранд пред Би Би Си.
Ядките са особено полезни, тъй като съдържат мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, различни видове витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни съединения.
Снимка на ядки: Крис ЛеКрой