Консумацията на дори на 70 грама ядки дневно може да намали нивата на холестерола и съответно на риска от сърдечно съдови заболявания, твърдят учени от Университета Лома Линда в Калифорния, съобщи в-к Dayly Telegraph, цитирани от агенция БТА. Те препоръчват да се ядат ядки редовно, за да се поддържат здравословни равнища на холестерола.
Най-новото изследване обобщава над 25 направени проучвания, в които са участвали 583-ма души. Установено било, че при консумиращите средно 67 грама ядки на ден равнището на лошия холестерол било със 7% по-ниско в сравнение с тези, които почти не посягали към тях.
“Диетичните мерки за намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта са крайъгълен камък за предотвратяване и лечение на сърдечно съдовите заболявания“, посочва д-р Джоан Сабате от екипа, извършил изследването. Този съвет бе подкрепен от Британската фондация за сърдечно съдови заболявания.
Като се изключат солените ядки и закуските от захарни зърнени и житни варива или ядките, които поднасяме за Коледа, този вид храна отсъстват от трапезата ни, посочва Елън Мейсън, старша медицинска сестра към фондацията. Тя изтъква колко е важно ядките да заместят в храненето наситените мазнини, тъй като по този начин много хора ще подобрят нивата на холестерола си, а съответно и здравословното си състояние.
Както е известно т.нар.лош холестерол (липопротеин с ниска гъстота) или LDL холестерол запушва артериите и увеличава риска от получаване на инфаркт и инсулт. Ядки са богати на т.нар.полезни мазнини, както и на фибри и витамин Е, пояснява actualno.com.
Снимка: sxc.hu