Ядки срещу сърдечносъдови болести

ядки

Ядките са естествен микс от полезни мазнини, минерали и антиоксиданти.

Редовната консумация на ядки може да намали опасността от поява на сърдечносъдови болести, съобщи агенция БТА, като се позовавай на шведски учени.

Дори малко увеличаване на седмичната порция може да намали риска от поява на сърцебиене или сърдечна недостатъчност.

Учените от института Каролинска наблюдавали 17 години 61 000 шведи на възраст от 45 до 83 години. Те установиха, че хапването на ядки веднъж или два пъти седмично намалява с 20% риска от сърдечна недостатъчност.

При хората, които ядат повече от три порции седмично, намалява рискът от атриална фибрилация, която предизвиква сърцебиене.

При хората, които ядат един до три пъти месечно, рискът от атриална фибрилация намалява с 3%, докато при тези, които си ги позволяват три или повече пъти седмично, той намалява с 18%.

Шведските учени препоръчват все пак с ядките да не се прекалява заради високата им калоричност. Те обърнаха внимание обаче на факта, че само пет процента от доброволците, с които са работили, са прекалявали с ядките.

Тези, които редовно ядели ядки, водели общо по-здравословен живот – пушели по-малко и били по-активни. Затова е възможно ядките да не са единственият фактор, определящ по-доброто им сърдечно здраве.

Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Предишни изследвания също показаха, че редовната им консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и предизвиканата от тях смърт.

Резултатите от проучването е публикувано в специализираното списание Heart.

Снимка на ядки: Мария Чорна