Яжте плодове вместо изкуствени витамини

Яжте плодове вместо изкуствени витамини, съветват учените!

В индустриалните страни всеки трети е убеден, че витаминните таблетки като хранителна добавка укрепват здравето. Изследванията обаче казват друго, съобщава агенция Deutsche Welle. Според няколко актуални проучвания приемането на определени витамини може да доведе дори до рак.

Витамините и хранителните добавки често се оказват безполезни, а в някои случаи могат да се превърнат в сериозна опасност, става ясно от няколко американски изследвания.

Урологът Ерик Клайн от клиниката в Кливланд бил убеден, че витамин Е може да предотврати рак на простатата. За да докаже теорията си, той провел изследване сред 35 000 души. В продължение на 5 години и половина 9000 от тях приемали всеки ден витиман Е. Резултатите обаче били коренно различни от очакванията на уролога.

Мъжете, които приемат витамин Е, са изложени на значително по-висок риск от рак на простатната жлеза. От 1000 души, приемали витамин Е, 76 са заболели от рак на простатата. В контролната група без витамини са заболели само 65 души, тоест 11 по-малко, каза Ерик Клайн. Според него причината е във високата дозировка на витамина.

Дневната доза по време на изследването е била 20 пъти по-висока от препоръчаната. Витамин Е предпазва клетките от свободни радикали и евентуално може да помогне за предотвратяване на ракови заболявания. Така си мислехме. Междувременно има указания, че високи дози витамин Е предизвикват точно обратния ефект. Те влошават оксидативния стрес, което води до увреждане на тъканите и може да бъде причина за възникване на ракови заболявания, твърдят уролозите.

витамини Центрум

Това, че високите дози витамини са вредни, доказва и още едно изследване от САЩ. Учените са провели анкета сред 40.000 възрастни жени, изследвайки техните хранителни навици. Две трети от жените са употребявали мултивитаминни таблетки, желязо и магнезий. Именно тези жени умират по-често от рак или сърдечна недостатъчност. Изследването в Америка е продължило цели 20 години.

Кристиан Глуд от университета в Копенхаген отдавна изследва вредното въздействие на витамините. Той коментира студиите по следния начин: Тези студии са просто наблюдения. В тях учените отбелязват взаимовръзка между допълнителните хранителни съставки и повишения риск от ракови заболявания, но те не са сигурни дали за раковите заболявания няма и други причини.

Въпреки това Кристиан Глуд взема насериозно резултатите от изследванията. Защото те потвърждават резултатите от клиничните изследвания, които имат сравнително по-висока научна стойност.

Според изследване на Американската медицинска асоциация особено опасни са добавките с желязо. Открихме, че много от често използваните витаминни добавки или такива с минерали като мултивитамини, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, магнезий, цинк и мед, са свързани с риск от повишена смъртност, отбелязват авторите на изследването.

Според медиците и експертите по хранене хората, които не страдат от недостатъчност на хранителни вещества, трябва да избягват допълнителните хранителни съставки. Както и витамините. Реалността обаче изглежда другояче. В индустриалните нации всеки трети човек е убеден, че витамините помагат за здравето. А в САЩ почти половината население пие витаминни добавки. Става въпрос за пазарен дял от 20 млрд. долара годишно.

Снимки: Zdraven.bg