Яжте първо месото, после гарнитурата

ястие

Първо яжте месото от ястието, а след това гарнитурата, съветват учените. Защо?

Японски учени разказаха как трябва да се консумират месото или рибата и гарнитурата.

Според медиците първо е желателно да се започне от месото или рибата, а след това да се премине към гарнитурата. Този начин на хранене позволява да се предотврати колебанието в нивата на кръвната глюкоза.

Учените са стигнали до този извод след 3-дневни експерименти с 12 пациенти с диабет тип 2 и 10 здрави доброволци.

Експертите са проследили нивото на глюкозата 4 часа след приемането на храната. Гарнитурата от ориз е консумирана първа или последна.

Оказало се, че когато хората ядат ориз 15 минути след като са консумирали риба или печено телешко, нивото на глюкозата им е било по-ниско с 30% и съответно с 40% в сравнение със случаите, когато първо са яли ориз.

Японските учени са убедени, че консумацията на риба и месо като първо блюдо стимулира секретирането на инкретини. Функцията на тези хормони (те са два, но по-важният от тях се нарича глюкагоно-подобен пептид-1) е да въздействат върху бета-клетките на панкреаса и по този начин да стимулират глюкозо-зависимата секреция на инсулин от тези клетки. В същото време инкретините потискат в алфа-клетките на панкреаса глюкозо-зависимата секреция на хормона глюкагон.

Този ефект на инкретините върху двата хормона – инсулин и глюкагон, които от своя страна имат противоположно действие, води до поддържане на баланса в нивата на кръвната глюкоза след нахранване и на гладно.

Ефективността на подхода може да се увеличи повече, ако преди месото, рибата и ориза се консумират зеленчуци, твърдят японските медици, цитирани от агенция БТА.

Снимка: Лари Хофман