Яйцата вече съдържат все повече витамин D и по-малко холестерол

Яйцата вече съдържат все повече витамин D и по-малко холестерол, категорични са екперти.

Яйцата вече съдържат по-малко холестерол и повече витамин D, отколкото преди 10 години, съобщи агенция БТА, като цитира в-к Daily Mail.

Причината яйцата да променят състава си и да станат по-полезни, е че храната на кокошките вече е различна.

От 90-те години на миналия век костното брашно вече е забранено и в птицефермите използват смес от пшеница, царевица и високопротеинови съставки.

Американско изследване установи, че яйцата съдържат тези дни 13% по-малко холестерол и 64% повече витамин D в сравнение с преди 10 години. Британско изследване пък показа, че средно голямо яйце съдържа около 100 мг холестерол. Това е една трета от препоръчваното дневно количество.

През 2009 г. канадски учени установиха, че яйцата помагат за понижаване на кръвното налягане, защото при усвояването им се произвеждат протеини, които наподобяват действието на АСЕ инхибиторите.

Учени от университета на Съри, Великобритания, доказаха, че яйцата помагат за отслабване. С високото си съдържание на протеини те по-дълго осигуряват чувство за ситост. Освен това, от участвалите в изследването доброволци, получавали по 2 яйца на ден 12 седмици, никой не бил с висок холестерол в края на изследването.

Поздрав за всички с българска Великденска песен, когато всички православни християни ядем по много варени яйца:

Снимка: Esmée Scholte