Яйцата за Великден 2010 в България


Какво е положението с яйцата за Великден 2010 в България?

Ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници през 2010 г., е разпоредил министърът на земеделието Мирослав Найденов, съобщават от земеделското ведомство.

Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът, цитиран от dariknews.bg.

Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.

След 30-тия ден след снасянето рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако те са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патици, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни министър Найденов.

Той посъветва да се следи срокът на годност, да не се купуват такива със замърсени, кървави или спукани черупки. Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности.

За великденските празници през 2010 г- няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки.

За Великден 2010 се очаква внос и на яйца от Полша. Гръцки и германските яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.

Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви – BG за България, PL за Полша – и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 – означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 – че са били в клетка.

Снимка: sxc.hu

loading...