Япония намалява възрастта за пълнолетие

японска тийнейджърка

Япония намалява възрастта за пълнолетие, както направи по-рано с възрастта за гласуване.

На 13 юни 2018 г. японските власти окончателно утвърдиха законопроект за намаляване на възрастта за пълнолетие от 20 г. сега на 18 години.

В горната камара за това гласуваха 169, против бяха 69 депутати, предаде японската обществена телевизия NHK, цитирана от агенция БГНЕС. През март 2018 г. законопроектът бе одобрен от долната камара.

Влизането му в сила ще стане от началото на 2022 финансова година, която стартира на 1 април 2022 г.

Според новия закон младите японци ще могат да сключват брак по-рано и да взимат кредити на свое име без предварително одобрение и поръчителство от страна на родителите.

Сега непълнолетните могат да се женят само със съгласието на родителите – след 18-годишна възраст за младите мъже и след 16-годишна възраст за девойките. Правителството реши да изравни възрастта за легално сключване на брак за двата пола, тъй като стигна до извода, че за дискриминационната норма няма никаква рационална причина, а броят на момичетата, които се омъжват със съгласието на родителите на 16-17 години е практически нулев.

Според допитванията до общественото мнение повече от половината японци са срещу намаляването на възрастта за пълнолетие. На първо място това се обяснява с отсъствието на финансова основа, тъй като на 18 японците тъкмо завършват училище и отиват във висшите училища, след което започват активно да заработват пари.

През 2016 година бе намалена минималната възраст за гласуване от 20 на 18 години.

Въпреки това решение, както и досега, на 18-19 годишните ще остане забранената да пушат, употребяват алкохол и играят хазарт.

Снимка на японска тайнеждърка: Катлея Мао