Ярката слънчева светлина е опасна за детските очи

Ултравиолетовите лъчи са вредни не само за чувствителната детска кожа, но и за очите на малките, поради което е необходимо да носят слънчеви очила, когато са изложени на силна слънчева светлина, съветват от Германската професионална асоциация на педиатрите, съобщи ДПА.

Детските очи имат по-големи зеници и по-ясни очни лещи, поради което 70% повече от ултравиолетовите лъчи преминават в ретината“, посочва Улрих Фегелер, педиатър и говорител на организацията.

Честото излагане на слънчева светлина може да увреди трайно очите, включително да предизвика потъмняване на очната леща в по-късна възраст, външно перде (птеригиум) и макуларна дегенерация, допълва агенция БТА.

През първата си година децата не трябва въобще да бъдат излагани на силна слънчева светлина, подчертава actualno.com.

На тази възраст 90% от дългите ултравиолетови вълни и над 50% от средните достигат до ретината. Интензивната слънчева светлина, която се отразява от пясъка, снега, водата или асфалта, може да предизвика изгаряния в ъгълчетата на очите.

В такива случаи симптомите, които се появяват около два часа по-късно, са изключително болезнено възпаление в тази част на окото и изключителна чувствителност към светлината.

По същия начин, ако детето гледа директно в слънцето, може да се стигне до непоправими изгаряния на очите, подобни на тези, които предизвикват лазерните лъчи, тъй като очните лещи при децата действат като лупа, която усилва слънчевата светлина.

Половината от времето, което прекарваме на слънце, е в детството“, посочва Фегелер, като допълва, че в някои австралийски училища напр. слънчевите очила са вече задължителни, когато децата играят навън.

Въздействието на ултравиолетовата радиация е най-силно следобед, когато слънцето е ниско над хоризонта и свети пряко в очите. Хората с тъмни очи са по-малко изложени на риск от увреждания на окото от тези със светли очи.

Снимка: sxc.hu