Банани, домати и картофи срещу остеопороза

домат и банани

Хапването на банани, домати и картофи, богати на калиеви соли, намалява риска от остеопороза.

Калиевите соли, които намаляват резорбцията на костна маса, са в изобилие в банани, домати и картофи, и помагат срещу остеопороза, твърдят учените.

Британски учени от Университета на Съри, Великобритания, откриха, че алкалните калиеви соли – бикарбонат и цитрат, намаляват резорбцията на костна маса, заради която костите отслабват и се чупят. Проучването е направено чрез мета-анализ на 14 изследвания, свързани с въздействието на калиевите соли върху метаболизма на калция и здравето на костите.

Тези калиеви соли са в изобилие в плодове и зеленчуци като банани, домати и картофи. Подобна храна, богата на калий, не само поддържа костите здрави, но и намалява количеството на калций и киселина, отделяни с урината.

Това означава, че излишната киселина се неутрализира и се запазват костните минерали, каза ръководителят на екипа д-р Хелън Ламбърт от Университета на Съри.

Типичното хранене на хората от западните държави е с много белтъчини, които увеличават отслабването на костите и засилва риска от остеопороза.

Затова британското изследване дава важни насоки как да се противодейства на вредния им ефект. При остеопорозата се разгражда повече костна маса, отколкото естествено се възстановява.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в специализираното издание Osteoporosis International и в уебсайта на Университета на Съри.

Снимка на домат и банани: Колин Тосийн