Викането по шефа e здравословно

Да изкараш гнева си на шефа, когато се чувстваш ощетен от нещо на работното място, е по-здравословно, отколкото да замълчиш, показва изследване.

Хората, които търпят неудобствата, без да мрънкат и да се оплакват, са изложени на два пъти по-голям риск от инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които открито освобождават гнева.

Шведски учени от университета в Стокхолм са изследвали 2775 служители от началото на 90-те до 2003 г. Те измерили кръвното им налягане, индекса на телесна маса, нивото на холестерола и ги попитали как биха реагирали, ако се почувстват несправедливо ощетени на работното място. За 10 години са регистрирани 47 случая на инфаркт или други сърдечни заболявания, пише агенция БГНЕС.

Учените направили заключението, че хората които потискат гнева си в офиса са два пъти по-застрашени да се разболеят и да умрат.

Изследователският екип съветва да крещите на шефа си. “Това е най-доброто решение. Винаги е по-добре да кажеш на глас какво чувстваш пред това да го премълчиш“, съветват специалистите.

Снимка: sxc.hu