Готвене без здравна дисциплина вреди

Колкото повече време се готви вкъщи без здравна дисциплина, толкова повече тези храни вредят на здравето, предупреждават експерти.

Готвенето у дома изглежда не е толкова здравословно колкото се смята. Колкото повече време отделят хората за приготвяне на ястия и са без здравна култура, толкова повече се влошава здравето им, установи американско изследване, цитирано от в-к Daily Mail.

Резултатите противоречат на популярното мнение, че готвената храна е по-добра от готовите ястия. Според учените храната не е здравословна, само защото е приготвена у дома, съобщава агенция БГНЕС.

Сред възможните причини за това са фактът, че готвачите слагат твърде щедро нездравословни подправки като масло и сол и имат нужда от повече храна заради времето и усилията, вложени в приготвянето й.

Честото опитване на ястието по време на приготвянето му също води до увеличаване на теглото с течение на времето.

Според учените е възможно полуфабрикатите да са станали по-здравословни. Изследователите от университета “Ръш” в Чикаго анализирали данни от 14 години, предоставени от над 2755 жени на 40, 50 и 60-годишна възраст. Те включвали информация за това колко време отделят за готвене и резултатите от ежегодните им прегледи за матоболитен синдром.

Това е медицинският термин за състоянието, при което човек има три от петте рискови фактора, които увеличават опасността от сърдечно заболяване и инсулти. Предупредителните знаци включват високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване.

Жените, които прекарвали най-дълго време в готвене, били най-застрашени от метаболитен синдром.

Също така, ако жената започнела да прекарва повече време в готвене, опасността да развие метаболитен синдром нараствала по-бързо от средното.

За сметка на това жените, които готвели по-малко с течение на времето, намалили опасността от здравословни проблеми.

Ръководителят на изследването д-р Брад Апелханс смята, че може би трябва да се преосмисли политиката в областта на общественото здраве, според която готвенето у дома е “крайъгълен камък” в опитите за подобряване на здравето.

Снимка: alangraham999