Градинарство за дълголетие

градина

Поддържането на градина е полезно за здравето и носи дълголетие.

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Поне така смятат изследователи от Университета в Харвард, САЩ, които проведоха мащабно проучване, добавящо нови доказателства към теорията, че естествената природна среда е полезна за човешкото здраве, пише британското издание Independent.

Учените са открили, че жени, живеещи в области с много растителност имат 34% по-ниски нива на смърт от респираторни болести и 13% по-ниски нива на смъртност от рак в сравнение с хора, които живеят сред по-малко растителност.

Като цяло, жените, живеещи около повече растителност, имат 12% по-ниска смъртност.

Зеленината също така се смята, че има и положителен ефект и върху психичното здраве.

Според изследователите техните открития би трябвало да насърчат градските архитекти да предвиждат повече зеленина в градовете, когато проектират нови жилищни пространства.

За проучването са използвани данни за над 100 000 жени в САЩ от периода между 2000 и 2008 г. След това нивата на смъртност са сравнени със зеленината около домовете на жените, която пък е изчислена посредством сателитни снимки. Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

Бяхме изненадани да наблюдаваме такава силна връзка между увеличеното излагане на зеленина и ниската смъртност, заяви Петер Джеймс от Училището за обществено здраве към Харвардския университет, цитиран от агенция БГНЕС. Той също така допълни, че учените са били още по-изненадани и от факта, че голяма част от ползите, свързани със зеленината имат връзка с психичното здраве.

Според учените ниските нива на смъртност може да са резултат на редица фактори, в това число и от по-доброто състояние на психиката на изследваните хора. Те също така са изчислили, че 30% от ползите на живота в близост до природа идват от понижените шансове за депресия. Други благоприятни фактори за доброто здраве също така биха могли да бъдат и ниските нива на замърсяване на въздуха, по-слабият шум, повече възможности за физическа активност и други.

Снимка: HomeSpot