Доматеният сок бори лошия холестерол и понижава високото кръвно налягане.
Приемът на доматен сок без добавена сол подобрява кръвното налягане и серумното ниво на ниска плътност на липопротеините при хората, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.
Учени от Университета на Токио в Япония са провели изследване и са доказали ползата от доматения сок, който способства за понижаването на кръвното налягане.
Доматен сок, но без добавена към него сол, помага за понижаването на нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, които се свързват с лошия холестерол.
В изследването взели участие 184 мъже и 297 жени на средна възраст 58 години. В продължение на една година те консумирали толкова доматен сок, колкото пожелаят, но несъдържащ добавена сол.
Пиенето на доматен сок без осоляване способствало за намаляването на кръвното налягане на 94 участници с хипертония. Систоличното им налягане спаднало от 141 на 137 милиметра живачен стълб, а диастоличното – от 83 на 80.
Нивото на холестерола, свързано с липопротеините с ниска плътност, при 125 участници се понижило средно от 155 на 149.9 милиграма на децилитър.
Положителният ефект, оказан от доматения сок, не се влияел от пола и от възрастта на участниците.
Доколкото ни е известно, настоящото изследване е първото, което изследва ефектите от приема на домати или продукти от домати върху маркерите за риска от сърдечно-съдови заболявания в продължение на една година и в широк възрастов диапазон, пишат авторите.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Food Science & Nutrition на 5 юни 2019 г.
Снимка на доматен сок: PublicDomainPictures / Pixabay