Доматите произвеждат уникално силен антиоксидант

Испански изследователи са установили, че доматените растения произвеждат уникален антиоксидант, съобщи  изданието Science Dayly.

Неизвестното досега съединение е 14 пъти по-мощно от ресвератрола – антиоксиданта-чудо, който се открива в червеното вино. Ползата от уникалната съставка в доматите е 4,5 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-голяма от тази на витамин С.

Антиоксидантите са известни със здравословните си свойства. Те помагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак и могат да намерят големи приложения във фармацевтичната индустрия, пише actualno.com.

Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания. Изследователите обясняват, че много фенолни съединения се произвеждат в отговор на биотичния стрес, на който са подложени растенията. Биотичният стрес е резултат от уврежданията, причинени на растителните видове от други живи организми – бактерии, вируси, гъбички, паразити, полезни и вредни насекоми, обяснява агенция БТА.

Уникалното съединение може да има редица приложения. То например може да бъде използвано в хранителната индустрия като консервант за храни, предназначени за консумиране от човека. В козметичната индустрия антиоксидантът може да влезе в състава на продукти за грижа за кожата, заради предполагаемите му качества, свързани с предотвратяването на стареенето.

Снимка: sxc.hu