Животоспасяващата трансплантация на лице в Полша

Хирурзи извършиха животоспасяващата трансплантация на лице в Полша, съобщиха световните медии.

Полски лекари извършиха първото в света спешно присаждане на лице в края на май 2013 година.

Необичайната операцията е извършена в Центъра по онкология в град Гливице, а пациентът бе 33-годишен мъж, пострадал тежко при производствена авария. Тя напълно го лишила от лице, при това не само от меките тъкани, но и от значителна част от лицевите кости.

Изданието Wirtualna Polska твърди, че операцията лицева трансплантация е продължила 27 часа. За присаждането е използвано лице на починал 30-годишен донор, чиито роднини се съгласили с трансплантацията. Според проф. Адам Мациевски, който е ръководил операцията, без бързата хирургична намеса пациентът е можел да умре. Той не е могъл самостоятелно да диша и да приема храна, можел е да издъхне и от заразяване на кръвта. Така операцията станала първата в света спешна трансплантация на лице.

Това е първата трансплантация на лице в Полша и същевременно първата в света, извършена за спасяване на човешки живот, заяви ръководителят на операционния екип Адам Мициевски. Без нея мъжът имал опасност да умре, тъй като не можел да се храни, страдал от тежки инфекции и затруднено дишане.

Пациентът остава в тежко, но стабилно състояние. Той приема антибиотици срещу отхвърлянето на тъканите.

Първото в света присаждане на лице беше извършено през 2005 г. на французойката Изазеб Динуар, припомня агенция БГНЕС. През март 2012 г. беше извършена успешно най-сложната лицева трансплантация от хирурзи Медицинския център на Мерилендския университет в САЩ.

Снимка: Phil Beard

Ето и видео репортаж на ABCnews: