Здравословна рецепта за агнешко варено

агнешко варено

Представяме здравословна рецепта за вкусно агнешко варено, изготвена от топ кулинара Иван Звездев.

Агнешкото месо е богато на протеини и британски диетолози го препоръчват като идеална храна за избягване на махмурлука.

Ето полезна, вкусна и здравословна рецепта за агнешко варено на топ кулинара Иван Звездев.

Необходими продукти за 5 порции:
750 г агнешко месо
4 средно големи картофа
2 домата
2 моркова
4 стръка пресен лук
4 стръка целина
60 г краве масло
1 ч.л. ябълков оцет
10 зърна черен пипер
2-3 листа пресен джоджен – ½ ч.л. сух
4 стръка пресен магданоз
сол на вкус

За соса са необходими:
1 в.ч. ябълков оцет
2-3 листа пресен джоджен
4 стръка пресен магданоз
1 с.л. хрян

Начин на приготвяне:
За начало се отделя джоланът от бутчето и се слага в тенджера. Разделя се месото на порционни части от 100 г и ги слагаме в тенджерата също.
Наливат се 2 л студена вода и след като заври, отпенваме. Слага се ябълков оцет, сол и черен пипер на зърна. Това се вари 15 мин. под капак на слаб огън, докато омекне месото.
След това се нарязва пресния лук на парчета с големина 2-3 см, картофи и домат на четвъртинки и целината на едро.
Правят се ноазети от морков, а останалата част от моркова се нарязва.
В друг съд се загрява кравето масло. Пържи се нарязаният морков около 1 мин. Налива се от бульона в малката тенджера и се прехвърля всичко в голямата.
После се слагат следните продуктите по реда на тяхното увиране – кромид лук, моркови и картофи и се вари 15 мин. под капак. След това се добавят целината и доматите и се вари още 10-15 мин. под капак на слаб огън.
Накрая се нарязват пресенните джоджен и магданоз. В купичка се изсипва хрян и оцет и се слагат половината от зелените подправки. Другата половина слагаме в тенджерата с ястието заедно с маслото.

Снимка на агнешко варено: mmmyoso / Flickr