
Антиоксидантите в индийското орехче предпазват черния дроб.
Индийското орехче предпазва от увреждания на черния дроб, като регулира нивата на мазнините в него.
Това съобщи британската медия MailOnline, позовавайки се на китайски учени.
Китайската медицина често използва подправката срещу храносмилателни неразположения. Учените от университета в Нанчан, Китай, тестваха ефекта й върху мишки и установиха, че тя намалява възпаленията в черния дроб.
Ефектът от индийското орехче вероятно се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти лигнани.
Китайските учени установиха, че индийското орехче въздейства върху гена PPAR. Когато той бъде изключен, предпазното й действие върху черния дроб изчезва.
Индийското орехче се използва в традиционна китайска медицина за лечение на стомашно-чревни заболявания.
Тези данни показват, че индийското орех намалява увреждането на черния дроб, съобщават учените.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Proteome Research.
Китайската медицина често използва индийско орехче за облекчаване на болката от артрит и инфекции като зъбобол.
Снимка на индийско орехче: whitneyinchicago