Чаша мляко на ден, прясно или айрян, намалява риска от рак на дебелото черво, показва проучване.
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на дебелото черво с почти една пета, предаде БТА, като цитира най-голямото проучване по въпроса, в което са участвали над половин милион души.
Изследователи от Оксфордския университет и фондацията Cancer Research UK казват, че са открили най-силното доказателство засега, че калцият предпазва от смъртоносното заболяване.
Научният екип е установил също, че консумацията на алкохол, еквивалентна на една чаша вино всеки ден или 20 грама алкохол, увеличава риска от този вид рак с 15%.
Повече от половината от случаите могат да бъдат предотвратени, като 13% от тях се дължат на консумацията на преработено месо, а 11% – на наднормено тегло и затлъстяване.
В новото изследване, публикувано в списание „Nature Communications“ на 8 януари 2025 г., са разгледани 97 хранителни фактора и тяхното влияние върху риска от рак на дебелото черво сред 542,778 жени, участвали в изследването Million Women Study.
По време на проследяването, продължило почти 17 години, около 12,251 жени са развили рак на дебелото черво, като калцият и алкохолът са имали най-силен ефект за развитието на заболяването от всички изследвани хранителни фактори, съответно положителен и отрицателен.
Изследователите констатират, че средно 300 милиграма калций на ден – което се равнява на една голяма 240-милилитрова чаша прясно мляко или няколко кофички кисело мляко, водят до 17% намаляване на риска от рак на дебелото черво.
Специалистите са установили също, че 20 грама алкохол на ден (което се равнява на около една средна чаша вино или една бира) увеличава риска от рак на дебелото черво с 15%.
Проучването потвърждава и предишни заключения, че преработеното и червеното месо повишават риска от рак на дебелото черво, като 30 грама повече на ден са свързани с 8% увеличение на риска.
„Това е най-подробното проучване, провеждано някога за връзката между храненето и рака на дебелото черво, което подчертава защитната роля на калция при развитието на това заболяване“, казва водещият автор на изследването д-р Керен Папие.
Учените предполагат, че защитната роля на калция може да е свързана със способността му да се свързва с жлъчните киселини и свободните мастни киселини в част от червата, като намалява тяхното въздействие за развитие на рак.
Експериментална работа с плъхове също така показва, че по-високите нива на калций в храната могат да помогнат за защита на структурата на червата, смятат те.
Резултатите от мащабното проучване показват, че приемът на млечни продукти, кисело мляко, витамин В2 (рибофлавин), магнезий, фосфор и калий намаляват риска от колоректален рак, както и приемът на зърнена закуска, плодове, пълнозърнести храни, въглехидрати, фибри, общите захари, витамин В9 (фолиева киселина) и витамин С. Червеното и преработеното месо увеличават риска от колоректален рак.
Снимка на пряско и кисело мляко: Imo Flow / Pixabay