Красотата и здравето на жените зависят от мъжки хормони

Красотата и здравето на жените зависят от мъжки хормони, обявиха експерти.

Нивото на тестостерон, основният мъжки полов хормон, е от голямо значение за външния вид на жените, установиха учени.

По време на менопаузата в организма на жените се наблюдава драматичен спад на хормона естроген. Десет или повече години преди прекратяването на работата на яйчниците, нивата на половите хормони прогестерон и тестостерон също започват да намаляват. Двата хормона имат решаваща роля в превенцията на болести като репродуктивни нарушения, рак на гърдата, автоимунни заболявания, намалена плътност на костите и остеопороза, както и спад на либидото и сексуалното желание.

През последното десетилетие учените намират все повече доказателства, че тестостеронът, който е основният мъжки полов хормон, е от решаващо значение за здравето и красотата на жените. Той позволява на дамите в зряла възраст да поддържат добра фигура и да бъдат сексуално активни.

Проучване, в което участват 75 жени на възраст между 31 и 56 години показва, че по една или друга причина отказването на яйчниците или отстраняването им рязко намалява нивото на тестостерон в женския организъм.

Друга група доброволки се подложили на интересен опит, по време на който лекарите изкуствено им инжектирали по 300 микрограма тестостерон на ден. В резултат на това жените значително подобрили сексуалния си живот, настроението и цялостното си здравословно състояние, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu