Кризата кара българите да купуват евтини храни

торбичка

Кризата кара българите да купуват евтини храни, сочи националната статистика.

Актуалната икономическа криза все повече засяга основни производители на храни и напитки, а потребителите от своя страна предпочитат по-евтини продукти.

За това сигнализираха различни браншови организации по време на Международната изложба за храни и напитки, съобщава Дарик.

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов съобщи, че на вътрешния пазар най-голям проблем е сивият сектор, който все повече се разраства. От своя страна Костадин Чорбаджийски, който е председател на асоциацията на месопреработвателите, посочи, че продажбите на вътрешния пазар са спаднали с 10-15%. Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите сигнализира за това, че консумацията на млечна продукция у нас е спаднала с 15-20%, като голяма част от българите предпочитат по-евтини продукти.

Председателят на федерацията на сладкарите и хлебопроизводителите в България Мариана Кукушева също призна, че кризата се отразява на бранша, като по думите й потребителите търсят все повече качество в произвежданата продукция.

Zdraven.bg съветва да се избягва консумацията на евтини храни, тъй като те най-често са нискокачествени и вредят на здравето. Високата цена също не винаги карантира високо качество, затова се вглеждайте в етикетите и съдържанието на продуктите. Не купувайте евтини меки салами и кремвиши, съмнително сирене, кашкавал и млечни продукти, евтини плодове и зеленчуци, пълни с химикали, странни безалкохолни и алкохолни напитки на основа изкуствени химични вещества, евтини шоколад и сладки, който съдържат основно вредните бяла захар, бяло брашно и редица оцветители.

Снимка: Zsuzsanna Kilian