Лупус принуди Селена Гомес да напусне сцената

Селена Гомес

Автоимунното заболяване лупус принуди американската певица Селена Гомес да излезе в творческа ваканция.

Селена Гомес, родена на 22 юли 1992 г. в Гранд Прери, Тексас, САЩ, е с диагноза лупус – автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото.

Певицата прекъсна световно си турне Revival (2016), за да се съсредоточи в борбата с ефектите от заболяването, наричано още вълчанка.

Селена Гомес разкри през 2015 година, че тайно е претърпяла химиотерапия за лечение на хроничното заболяване.

Разбрах, че страдам от автоимунно заболяване, което влияе по различен начин на хората. Открих, че тревожността, паническите атаки и депресията могат да бъдат странични ефекти от автоимунното заболяване и сами по себе си те могат да предизвика много проблеми, каза тя в изявление, публикувано сряда в сайтовета на концертните зали, където изпълнителкта трябваше да пее до края на годината в Китай, Канада, САЩ, Европа, ОАЕ, Латинска Америка.

Искам да бъда проактивна и да се фокусирам върху поддържането на моето здраве и щастие и реших, че най-добрият начин е да отделя известно време за това и да си взема почивка, каза тя.

Зная, че не съм сама, като споделям това, и се надявам и други да бъдат насърчени да разрешат собствените си проблеми, добави Гомес.

Според списание People, което първо предаде думите й, като цитира неназован източник, в последно време тя не се е чувствала на себе си и решила да си вземе почивка. Последният концерт на Гомес бе на 13 август 2016 г. в Оукланд, Нова Зеландия.

На времето таблоидите спекулираха, че тя е с разбито сърце заради раздялата й с колегата й – звездата Джъстин Бийбър. Две години по-късно тя разкри, че се е лекувала от лупус и разкритикува медийната злоба около себе си.

Системният лупус еритематодес (SLE) е хроничен и възпалителен, пише Wikipedia. При SLE тялото развива антитела, които реагират срещу собствената нормална тъкан на човека. SLE може да бъде много агресивно заболяване. Курсът е непредсказуем и индивидуализиран. Лупусът не е заразна болест. Обикновено се развива при млади жени, но много мъже и деца също развиват лупус.

Афро-американци и латиноамериканци, с какъвто произход е Селена Гомес, имат по-висока честота на заболяемост, отколкото белокожи. Изследванията показват, че има наследствен компонент също. В повечето случаи на SLE околната среда играе роля в развитието на заболяването. Лупус варира от минимални поражения с лека намеса до значителна и фатална повреда на жизненоважни органи като белите дробове, сърцето, бъбреците и мозъка.

Заболяването е характеризирано със “сигнални светлини”. Протича с периоди на задълбочаване на заболяването и на ремисии. Периодите на подобрение могат да продължават седмици, месеци или дори години. Заболяването има склонност да се стабилизира през времето. Някои пациенти никога не развиват сериозни усложнения.

Лупус се очаква да засегне около пет милиона души по целия свят, непропорционално много сред заболелите са жените в детеродна възраст, според американската фондация срещу заболяването Lupus Foundation of America, посочват агенциите АФП и БГНЕС.

За всички фенове на Селена Гомес представяме видео колекция с всичките й №1 хитове в американските дискотеки:

Снимка: twitter.com/selenagomez