Лятото се изострят симптомите при бременност

Горещината през лятото изостря симптомите при бременност, твърдят лекарите и дават куп полезни съвети.

Високите летни температури изострят някои симптоми на бременността, но има много начини, чрез които това състояние може да бъде облекчено, коментира за агенция БТА д-р Иван Костов, директор на Първа АГ-болница “Св.София”.

Медикът отбеляза, че в женския организъм протича бърза хормонална обмяна и настройка, а към летните температури се прибавя и това, че самата плацента отделя допълнителна топлина.

Бременните имат постоянно усещане за отоци в крайниците, задух, “залепващи” за тялото дрехи, посочи лекарят.

По думите му сред лековете срещу топлината са носене на леки, ефирни материи в светли тонове, плуване и упражнения във вода, обливане с хладка вода, охлаждане на тялото, ароматерапия.

Жеги и повишена влажност допринасят също за отоците. В тези случаи се препоръчва да се потопят ръцете и краката в хладка вода или да се облива цялото тяло. Отеклите крака може да бъдат вдигнати леко нагоре, в седяща поза, препоръчва д-р Иван Костов.

Според него отоците ще бъдат намалени, ако една капка ментово масло се добави към водата, в която се поставят ръцете или краката. Охлаждащият ефект от употребата на мента също е доказан, припомня лекарят.

Ароматерапията също е лек срещу топлината. Препоръчват се охлаждащи спрейове, приготвени на основата на натурални растителни екстракти.

Според д-р Костов смес на основата на лавандула, лимон и цвят на маргаритки дава добър ефект. Ефективно охлажда и маслото от грейпфрут и лайм, тъй като притежава освежаващи и успокояващи свойства. В хладка вода може да се капнат няколко капки лавандулово масло, но това е подходящо само за онези бременни, които вече са преминали през първия триместър от бременността, съветва лекарят.

При оток на краката може да помогне лек масаж, като движенията са от стъпалата нагоре. След охлаждане на краката във вода, може да се разтрият колената и глезените с крем на основата на хамамелис, див кестен или боровинки.

В горещите дни не е е препоръчително да се прави гимнастика за бременни, но е допустимо да се правят упражнения във вода. Плуването също е отличен начин да се раздвижи кръвта, която е съсредоточена в долната част на тялото заради бременността.

При бременните количеството на консумираната вода трябва да бъде както и при останалите хора – близо 2 литра.

Охладени пакетчета с чай могат да се ползват като отлични мини-компреси за уморени или възпалени очи, като подходящ за това е зеленият чай, казва още д-р Костов.

По време на бременността кожата изгаря много по-бързо поради повишеното съдържание на меланин в нея, посочи лекарят. Може да се използват слънцезащитни кремове, които трябва да се нанасят 20 минути преди излагане на пряка слънчева светлина, препоръча той.

По отношение на дрехите лекарят съветва да се носят леки, ефирни материи в светли тонове.

Снимка: Montse PB