Образованието забавя стареенето

студенти

Ученето забавя стареенето.

Хората, които завършват училище с по-нисък успех и квалификация, са предразположени да остаряват по-бързо, разкриха учени, цитирани от агенция Ройтерс.

Изследователи от Великобритания и САЩ са изследвали дължината на части от ДНК, наречени теломери на около 450 души. Теломерите са окончанията на хромозомите, които имат защитна функция, пояснява агенция БГНЕС.

Хората, които са се справяли по-зле в училище, имат по-къси теломери, което според научните данни означава, че вероятно ще остаряват по-бързо.

Ключовото в това изследване е подкрепата на едно от главните послания на дългосрочните проучвания, че това, което ви се случва в ранна възраст може да има значително влияние върху здравето ви, подчертава Стивън Холгейт, от Британския съвет по медицински изследвания. Той посочва, че засега е трудно да се посочат причините, но изследването показва, че да бъдете по-образовани може да ви е от полза не само на пазара на труда.

Изследването е публикувано в научното списание Brain, Behavior and Immunity.

Според професора по психология Андрю Степто, причината за това явление е в ефектите от по-ниския социален статус, на които по-ниско образованите са изложени от по-рано.

Снимка: Грижка Ниевиадомски